Nawet facet może być świetny w kuchni, czyli walentynkowa lekcja gotowania w Radisson Blu Kraków

07.02.2013
  1. Strona główna
  2. Aktualności
  3. Szczegóły aktualności

Według rankingów wśród najpopularniejszych prezentów walentynkowych na najwyższych miejscach plasują się kwiaty i biżuteria. Radisson Blu Hotel Kraków w tym roku postanowił to zmienić i 14 lutego zaprasza na lekcję gotowania. Jak na ten wieczór przystało gwoździem spotkania będą afrodyzjaki.

Afrodyzjaki to cały wachlarz składników, które potrafią zmienić danie nie do poznania. Nie chodzi jedynie o doznania smakowe, ale o ich niemal „magiczną” moc, która może dodać miłosnego wigoru. W codziennej kuchni mogą być nimi awokado, pomidory, seler, szparagi, owoce morza, a także miód orzechy lub czekolada. Z przyprawami takimi jak szafran, anyż, kardamon a nawet imbir i wiele innych stworzą mieszankę, która doda pikanterii walentynkowej randce.

Jak przygotować z nich potrawy na romantyczny wieczór radzi Bobowski, Szef Kuchni w hotelu Radisson Blu Kraków: „Jako kucharz i Szef Kuchni pięciogwiazdkowego hotelu, afrodyzjaki oceniam najczęściej pod względem smakowym i w połączeniach z innymi składnikami” – mówi Bobowski.  „Na przykład – krewetki, które od pewnego czasu przestały być u nas czymś niecodziennym świetnie smakują jako danie główne z mlekiem kokosowym, bazylią i szpinakiem, ale na romantyczny wieczór proponuję lekką wersję na przykład w postaci sałatki z krewetek z dodatkiem roszponki, kolendry, pomidorów koktajlowych i ogórka. Ostrygi są bardziej wykwintne, jednak jak każde szlachetne danie nie potrzebuje dodatkowej oprawy, dlatego zakochanym – zwłaszcza w kuchni – proponuję zaserwować je w czystej postaci prosto ze skorupki, z dodatkiem kilku kropel soku z limonki. Słodkie figi, cierpkie granaty czy soczyste gruszki to idealny dodatek do deserów i składniki lekkiej sałatki. Te ostatnie najlepiej smakują zapiekane w sosie karmelkowym i cieście francuskim.” – wyjaśnia Bobowski przedstawiając kilka pomysłów na walentynkowe potrawy.
 
Dla tych, którzy z przymrużeniem oka traktują wpływ afrodyzjaków na emocje i miłosny wigor, Radisson Blu Hotel Kraków proponuje podejść do menu na ten dzień jak do ambitnego kulinarnego wyzwania. Wielką sztuką jest przygotować idealnie chrupiące krewetki z nutką chili, dodatek do dania głównego w postaci ziemniaczanego puree o słodkim aromacie wanilii albo czekoladowe mille-feuille na deser. Jak połączyć takie smaki dowiedzą się uczestnicy lekcji gotowania, jaka odbędzie się pod okiem Szefa Kuchni Stanisława Bobowskiego w Radisson Blu Hotel Kraków. Start o godzinie 19.00 już 14 lutego. Do udziału zaproszeni są wszyscy, którzy przede wszystkim kochają... gotować! Zgłoszenia w parach lub w pojedynkę przyjmowane są codziennie na adres dariusz.fronc@radissonblu.com lub pod numerem telefonu 012 618 88 88. Cena warsztatów 135 Pln/os. Dla gości oprócz wspólnego gotowania i degustacji dań, cena zawiera także lampkę wina i bezpłatny parking na terenie hotelu. Więcej informacji na profilu Facebook hotelu: http://www.facebook.com/RadissonBlu.Hotel.Krakow?ref=hl
„Mam nadzieję, że tą oryginalną propozycją uda nam się przełamać schemat walentynkowego wieczoru, a także raz na zawsze udowodnić, że nawet facet może być świetny w kuchni”– podsumowuje z uśmiechem Stanisław Bobowski.
 
Dla pobudzenia wyobraźni, a także jako przedsmak lekcji gotowania, prosto od Szefa Kuchni, podajemy przepis na:
 
Grillowane krewetki na sałatce z mango, ogórka i kolendry
 
Składniki dla dwóch osób:

10 szt krewetek obranych z pancerza
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 dojrzałe mango
1 ogórek
1 marchewka
kolendra
papryczka chili
oliwa z oliwek

Wykonanie
Warzywa (ogórek, mango, marchewka) umyć, osuszyć następnie za pomocą obieraczki pokroić w bardzo cienkie paski. Do tak przygotowanych warzyw dodać listki kolendry oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Delikatnie skropić oliwą z oliwek, wymieszać.
Czosnek drobno posiekać. Następnie podsmażyć z krewetkami na maśle. Uwaga: preferowany czas smażenia to 1 minuta z każdej strony! Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz drobno pokrojoną kolendrą. Podawać wraz z sałatką.Koniecznie przy romantycznym świetle świec!

 

Newsletter

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij