Francja – gastronomiczny aspekt „szarej strefy” w turystyce.

05.10.2015
  1. Strona główna
  2. Aktualności
  3. Szczegóły aktualności

We Francji, wyraźniej niż w innych krajach, dostrzega się funkcjonowanie „szarej strefy” w dwóch dziedzinach gospodarki turystycznej tj. w hotelarstwie i gastronomii.

Rynek hotelarski Francji obejmuje według danych Narodowego Związku Hotelarzy i Restauratorów (SYNHORCAT) ponad 250000 ofert zakwaterowania.
Związek ten we współpracy z innymi organizacjami samorządu gospodarczego analizuje ekonomiczne, fiskalne i administracyjne aspekty funkcjonowania branży hotelarskiej Francji. Celem tych wspólnych działań jest odtworzenie prawidłowo funkcjonującego rynku w dziedzinie zakwaterowania turystycznego w kraju.

Istotnym elementem działań SYNHORCAT, jest sprawa indywidualnej działalności w branży gastronomicznej. Chodzi tu, przede wszystkim, o dwa rodzaje przedsięwzięć: oferowanie płatnych posiłków w domach oraz zatrudnianie kucharzy do przygotowania domowych przyjęć dla gości.

Tego typu działania w ramach „szarej strefy” gastronomicznej prowadzone są z pominięciem przepisów dotyczących spraw bezpieczeństwa, higieny, alkoholu, nie wspominając o sprawie należnych podatków.

SYNHORCAT współpracuje z organami rządowymi Francji nad prawnym uregulowaniem tych zjawisk i zapewnieniem warunków prawidłowej konkurencyjności wszystkim legalnie działającym uczestnikom rynku.

Newsletter

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij