IGHP wraz z branżą hotelarską celebruje 20 lat swojego istnienia

02.10.2023
  1. Strona główna
  2. Aktualności
  3. Szczegóły aktualności

270 uczestników, wciągające dyskusje, wystąpienia gości specjalnych, w tym prezydenta HOTREC Alexandrosa Vassilikosa oraz inspirująca prelekcja dra Macieja Kaweckiego na temat sztucznej inteligencji – tak w skrócie można podsumować 8. Forum Hotelarzy IGHP, które odbyło się 19 września w Warszawie. Tego samego dnia wieczorem miała miejsce jubileuszowa gala z okazji 20-lecia IGHP, w której uczestniczyło 350 gości z kraju i zagranicy. Wydarzenie uświetnił występ Sylwii Grzeszczak.

Tegoroczne Forum Hotelarzy IGHP było już ósmym i jednocześnie najbardziej licznym spotkaniem członków i przyjaciół Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego. W 2023 roku Izba obchodzi jubileusz 20-lecia, a wydarzenia z 19 września były zwieńczeniem dwóch dekad działań organizacji na rzecz jej członków i rozwoju branży hotelarskiej w Polsce. IGHP jest efektywną organizacją, do której stale dołączają nowi członkowie. Aktualnie w Izbie są 604 hotele, 46 dostawców i 13 szkół kształcących dla branży hotelarskiej.

Forum Hotelarzy IGHP po raz ósmy przestrzenią do merytorycznej dyskusji w przyjacielskiej atmosferze

W ósmym Forum Hotelarzy IGHP wzięło udział 270 uczestników. Spotkanie rozpoczęło wystąpienie prezesa Izby Ireneusza Węgłowskiego, w którym skupił się na planowanych działaniach wspierających członków oraz korzyściach z członkostwa w organizacji.

Na wstępie prezes zwrócił uwagę na zrealizowane w ostatnich dwóch latach dwa ważne projekty, których jednym z inicjatorów była IGHP. Pierwszy z nich to Rada Przemysłu Spotkań i Wydarzeń TUgether, której zadaniem jest integracja i systemowe wsparcie sektora MICE, hotelarskiego, organizatorów wydarzeń rozrywkowo-artystycznych, usług transportowych i techniki estradowej. Drugi projekt to Centrum Monitoringu Rynku Turystycznego, a jego celem jest profesjonalizacja branży i upowszechnianie dobrych praktyk na rynku usług turystycznych oraz wspieranie władz publicznych w eliminowaniu niezgodnych z prawem praktyk.

– Mimo trudnych warunków udało nam się utrzymać dynamikę działania i rozwoju IGHP, a także skutecznie pracować nad wieloma ważnymi kwestiami. Co ważne, mamy już w Izbie 528 członków, w tym 604 hotele, a chętnych do przystąpienia do Izby ciągle przybywa – podkreślił Ireneusz Węgłowski, prezes IGHP. Dodał, że dzięki zaangażowaniu zespołu IGHP skutecznie realizuje swoją misję.

Następnie prezes IGHP zaprezentował plany Izby oraz nowy pakiet korzyści dla członków. Zwrócił uwagę na kwestię ograniczenia śladu węglowego przez hotele, w czym członkom może pomóc Izba, która kończy właśnie prace nad specjalną ofertą wykorzystania zielonej energii. IGHP finalizuje również prace nad 5-procentową obniżką opłat dla OZZ-tów z tytułu praw autorskich. Członkowie Izby będą mogli liczyć również na specjalną cenę 100 zł netto na szkolenia realizowane przez IGHP. Planowane są też szkolenia w zakresie ochrony dzieci w obiektach zakwaterowania, dzięki współpracy z Fundacją Dajemy Dzieciom Siłę. Prezes przybliżył też pomysł Branżowego Centrum Umiejętności, którego celem jest dokształcanie uczniów szkół zawodowych i hotelarskich, a także ogłosił zakończenie prac nad Kodeksem Dobrych Praktyk RODO, który teraz czeka na zatwierdzenie prezesa UODO. Na koniec Ireneusz Węgłowski zapowiedział prace nad udziałem IGHP w nowym programie (Elena), dzięki któremu hotele członkowskie mogłyby skorzystać z funduszy UE na finansowanie termomodernizacji obiektów.

Następnie dr Dominik Borek, dyrektor Departamentu Turystyki w Ministerstwie Sportu i Turystyki, odczytał list od ministra Andrzeja Guta-Mostowego, który pogratulował Izbie jubileuszu i podziękował za owocną współpracę.

Udanych obrad życzył wszystkim również Matthias Herd, dyrektor generalny, Hilton Warsaw City, gdzie odbyło się wydarzenie.

Gość specjalny Alexandros Vassilikos, prezydent HOTREC przedstawił działania organizacji oraz wyzwania dla europejskiego hotelarstwa. Podziękował hotelarzom za gościnność wobec Ukraińców, którzy uciekając przed wojną otrzymali pomoc w Polsce.

Następnie w innowacyjny świat sztucznej inteligencji wprowadził hotelarzy dr Maciej Kawecki, który opowiedział o zastosowaniu AI w wielu dziedzinach współczesnego życia, w tym właśnie w hotelarstwie.

O czym dyskutują dzisiaj hotelarze

"Rynek pracy: zagrożenia, potrzeby, perspektywy" to temat pierwszej dyskusji podczas Forum. Żywiołową wymianę opinii o wyzwaniach związanych z pracownikami branży hotelarskiej poprowadziła Agnieszka Maszner-Paprocka, członkini zarządu IGHP. Swoimi doświadczeniami z tego obszaru podzielili się Przemysław Konieczyński, dyrektor generalny, Andersia Hotel & SPA Poznan, a member of Radisson Individuals; Izabela Zug, dyrektor generalna, Maxymilian Unique Hotel; Agnieszka Bucka, dyrektor, Agencja Pracy MKI-Poland oraz Przemysław Diduch, kierownik gastronomii, HAVET Hotel Resort & Spa w Dźwirzynie.

Nowością podczas tegorocznego spotkania był panel w formule hydeparku. Pełną emocji dyskusję o polskiej kategoryzacji połączoną z interaktywnym udziałem publiczności poprowadzili wiceprezesi IGHP Tomasz Pieniążek i Piotr Kwiatkowski. Moderatorzy przedstawili również zasady i idee kategoryzacji HSU (Hotelstars Union).

Zainteresowanie uczestników Forum wzbudził też temat zrównoważonego rozwoju w branży hotelarskiej. O tym, czy hotele są przygotowane na wyzwania związane z ESG (Environment, Social Responsibility, Corporate Governance), jak wygląda raportowanie ESG i co w tym zakresie robią hotele rozmawiali Olaf Makiewicz, prezes Olandia; Aneta Lewandowska, dyrektor generalna, Sofitel Warsaw Victoria; Marcin Górzyński, prezes zarządu Aquila Hotele oraz Agata Goor z KPMG. Dyskusję moderował Krzysztof Szadurski, wiceprezes IGHP.

Jubileuszowa gala pełna wzruszeń

Wieczorem odbyła się jubileuszowa gala z okazji 20-lecia IGHP, podczas której miały miejsce liczne gesty doceniające wkład hotelarzy w rozwój branży, a wymiana serdeczności była odczuwalna w każdym momencie wydarzenia. Z okazji 20-lecia Izby zostało przyznanych wiele okolicznościowych wyróżnień i dyplomów, zarówno dla hotelarzy, jak i dla IGHP.

Minister Andrzej Gut-Mostowy wręczył wybranym hotelarzom odznaczenia za zasługi dla turystyki. Wyróżnienie otrzymali Magdalena Mucha, Joanna Olejnik, Maciej Straus, Anna Gasińska, Andrzej Przeniosło i Maciej Knyrek.

IGHP przygotowała okolicznościowe dyplomy dla hoteli, które są w Izbie od samego początku, czyli od 20 lat. Wśród uhonorowanych członków znaleźli się: Hotel Panorama, B&D Hotels, Orbis SA, Hotel Warszawa SPA & Resort, Hotel Wenus Kazimierz Dolny, Instytut Gospodarki Turystycznej Ingostur, Grand Hotel Kielce, Resort Niegocin, Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula, Hotele Warszawskie Syrena, Hotel Mazurkas, Hotel Lord, Hotel Europa w Jeleniej Górze, Hotel Logos, Hotel "Białowieski" oraz Hotel Daria z Łodzi.

Specjalną nagrodą IGHP za zaangażowanie w edukację branżową i rozbudzanie pasji hotelarstwa wśród młodzieży został uhonorowany Przemysław Konieczyński, Andersia Hotel & SPA Poznan, a member of Radisson Individuals.

Po uroczystej kolacji niezapomniany koncert dała Sylwia Grzeszczak, a zabawa na parkiecie trwała do późnych godzin nocnych.

Podziękowania dla sponsorów

Sponsorami tegorocznych wydarzeń IGHP były firmy, które doskonale znają potrzeby branży hotelarskiej i co więcej, potrafią swoimi produktami i usługami na nie w satysfakcjonujący sposób odpowiedzieć.

– Bardzo dziękujemy sponsorom Forum i Gali, a także sponsorowi całego naszego jubileuszowego roku firmie PolCard from Fiserv. Bez wsparcia i zaangażowania profesjonalnych partnerów nie stworzylibyśmy tak niezapomnianego spotkania, które pozwoliło w przyjacielskiej atmosferze wymienić doświadczenia branżowe i nawiązać owocne relacje – mówił Marcin Mączyński, sekretarz generalny IGHP.

Sponsor Platynowy: PolCard from Fiserv

Sponsorzy Złoci: Duni Group Polska, D-EDGE Hospitality Solutions, Profitroom, MAKRO Polska

Sponsorzy Srebrni: Winterhalter Polska, Antalis 4 Interior, Batida, Bookassist Polska, Lanwar, MKI Poland, Rational, SENSOR-ONLINE, Tork, Lost Not Lost, MERCO SK, Wisar Projekt, Richmond Interiors

Newsletter

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij