Hotele otwarte od 8 maja – zasady i ograniczenia

07.05.2021
  1. Strona główna
  2. Aktualności
  3. Szczegóły aktualności

W Dzienniku Ustaw 6 maja 2021 r. opublikowano nowe rozporządzenie dotyczące obowiązujących w Polsce obostrzeń związanych z epidemią koronawirusa, które dotyczą m.in. działalności hotelarskiej. Przepisy zaczną obowiązywać od 8 maja.

Od 8 maja:

  • hotele otwarte na 50% pokoi (limit nie dotyczy żołnierzy);
  • z nadal zamkniętą gastronomią - tylko room service, wyłącznie dla gości hotelowych (pobyt co najmniej 1 doba);
  • z zamkniętymi strefami wellness/spa i basenami. Mogą działać gabinety z masażami leczniczymi, usługi fryzjerskie i kosmetyczne (PKD 96.02.Z)
  • dopuszczone imprezy i spotkania do 25 osób, które odbywają się na otwartym powietrzu albo w lokalu lub budynku wskazanym jako adres miejsca zamieszkania lub pobytu osoby, która organizuje imprezę lub spotkanie

Od 15 maja:

  • otwarta gastronomia na zewnątrz (ogródki restauracyjne) pod warunkiem, że klienci będą zajmowali co drugi stolik i odległość między stolikami będzie wynosiła co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika;

Od 29 maja:

  • otwarta gastronomia wewnątrz (w tym restauracje hotelowe) pod warunkiem, że klienci będą zajmowali co drugi stolik i odległość między stolikami będzie wynosiła co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika;
  • otwarte wellness/spa, czyli działalność usługowa łaźni tureckich, saun i łaźni parowych, solariów, salonów odchudzających, salonów masażu itp. mających na celu poprawę samopoczucia (nie lecznicze), pod warunkiem prowadzenia tej działalności z udziałem nie więcej uczestników niż 1 osoba na 15 m2 powierzchni;
  • dopuszczone baseny na 50% obłożenia, z udziałem 50% publiczności i dystans 1,5 m;
  • dopuszczone imprezy i spotkania do 50 osób, które odbywają się na otwartym powietrzu albo w lokalu

Do 5 czerwca jest zabronione:

  • organizowanie dyskotek
  • prowadzenie kasyn
  • targi, wystawy, kongresy, konferencje, spotkania, włączając działalności polegające na zarządzaniu i dostarczaniu pracowników do obsługi terenów i obiektów, w których te imprezy mają miejsce (ujętej w PKD w podklasie 82.30.Z). Dopuszczalne tylko zdalnie za pośrednictwem środków bezpośredniego porozumiewania się na odległość

Wymieniona działalność jest prowadzona w tzw. reżimie sanitarnym, z zachowaniem odpowiednich odległości, dezynfekcją, zachowaniem przerw pomiędzy kolejnymi grupami itd.

Pełny tekst Rozporządzenia RM z 6.05.2021: https://dziennikustaw.gov.pl/DU/2021/861

Newsletter

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij