Echa działań IGHP w sprawie utrzymania 7% stawki podatku VAT na usługi hotelowe i gastronomiczne

27.06.2009
  1. Strona główna
  2. Aktualności
  3. Szczegóły aktualności

Zorganizowana przez Izbę Gospodarczą Hotelarstwa Polskiego konferencja prasowa w dn. 15.06.2009 na temat zagrożeń dla gospodarki i rozwoju sektora hotelowo - gastronomicznego jakie spowoduje wzrost stawki podatku VAT na usługi hotelowe i gastronomiczne z 7 na 22% odbiła się szerokim echem w środowisku hotelarsko-gastronomicznym w naszym kraju.

 

W trakcie konferencji udostępniono dziennikarzom pełną treść wystąpienia - apelu do Premiera Donalda Tuska, w którym Zarząd i Rada Izby w imieniu w/w środowiska wskazuje na zagrożenia dla gospodarki jakie spowoduje zwiększenie stawki podatku VAT na usługi hotelowe i gastronomiczne aż o 15% i apeluje o utrzymanie stawek tego  podatku na niezmienionym poziomie. Materiały z konferencji jakie przekazano dziennikarzom dostępne są na stronie Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego www.ighp.pl.

Pragnąc zwiększyć siłę oddziaływania środowiska hotelowo-gastronomicznego na decydentów, Zarząd Izby zasugerował w wystąpieniu do swoich członków aby poszczególne hotele i restauracje skierowały w/w wystąpienie - apel   w swoim imieniu,  na adres Pana Premiera i Ministra Finansów.
 
Cieszy nas akcja podjęta przez redakcję czasopism Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu horecanet.pl., która zorganizowała zbieranie podpisów przedstawicieli biznesu gościnnego w naszym kraju pod apelem z 19.06.2009 roku, przeciwko planowanym podwyżkom VAT. Mamy nadzieję, że akcja ta wzmocni siłę apelu o utrzymanie stawki VAT w wysokości 7% na usługi hotelowe i gastronomiczne i  skierowanego przez Izbę Gospodarczą Hotelarstwa Polskiego w imieniu środowisk hotelarsko - gastronomicznych do Premiera Rządu RP w dniu 15.06.2009 roku.
 
 
Do podobnych działań zachęcamy inne redakcje pism branżowych oraz całe środowisko hotelowo-gastronomiczne.
K.W.

Newsletter

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij