Gastro Trendy stanowią część kompleksowej oferty Międzynarodowych Targów Poznańskich skierowanej do sektora spożywczego i odbywają się równocześnie z Międzynarodowymi Targami Wyrobów Spożywczych Polagra-Food, Międzynarodowymi Targami Technologii Spozywczych Polagra - Tech, oraz Międzynarodowym Salonem Techniki Pakowania i Logistyki Taropak.
Równoczesność tych wydarzeń gwarantuje obecność kluczowych partnerów biznesowych z całej branży i maksymalizację korzyści płynących z uczestnictwa w targach Gastro Trendy.
Wydarzenia specjalne
W ramach Gastro Trendy 2010 będzie miała miejsce dziesiąta edycja Kulinarnego Pucharu Polski. Uczestnicy jubileuszowej edycji konkursu zostaną wyłonieni spośród zwycięzców 10 wybranych konkursów kulinarnych, zorganizowanych na przestrzeni lat 2009 i 2010. Zadaniem nominowanych będzie stworzenie przystawki i dania głównego, które zachwycą niezależne międzynarodowe jury. Konkursanci będą rywalizować przygotowując przystawkę z jesiotra z dodatkiem gruszki i danie główne z kaczki.
Wśród wydarzeń specjalnych Gastro Trendy znajdzie się także premierowa edycja wydarzenia Eksperci od kuchni, know-how dla restauratorów. Ideą projektu jest możliwie najbardziej obrazowe przedstawienie funkcjonowania wzorcowej restauracji. W tym celu na terenie ekspozycji zaaranżowana zostanie specjalna przestrzeń, w której będzie można przyglądać się organizacji perfekcyjnej kuchni i restauracji, a także spróbować przygotowanych w niej specjałów i skorzystać z porad ekspertów.
Nie zabraknie także Olimpiady Kawy - konkursowej rywalizacji baristów z najlepszych sieci kawowych. Uczestnicy zmierzą się w kategoriach „Latte art.", „Coffee in good spirits", „Cup tasting" i „Espresso na czas". Ponadto tradycyjnie odbędzie się szereg branżowo profilowanych dyskusji panelowych, seminariów i warsztatów. Kulminacyjnym momentem wydarzenia Gastro Trendy będzie wieczorna gala z wręczeniem Złotych Medali MTP i nagród Acanthus Aureus.
Zakres tematyczny Gastrotrendy 2010:
- Maszyny i urządzenia:
- do obróbki owoców, warzyw i mięsa
- do gotowania, podgrzewania, smażenia i pieczenia
- do krojenia i porcjowania
- do przygotowywania i rozlewu napojów
- do przyrządzania kawy
- do produkcji lodów
- zmywarki i suszarki do naczyń
- automaty sprzedające
- wyposażenie lokali gastronomicznych
- Akcesoria gastronomiczne
- Produkty spożywcze dla gastronomii
- Informacja, usługi:
- doradztwo techniczne, technologicznie - ekonomiczno-organizacyjne
- szkolenia i edukacja
- banki, ubezpieczenia
- sprzęt i oprogramowanie komputerowe
- realizacja i kompletacja obiektów
Więcej informacji na stronie www.gastrotrendy.pl