HOTREC wezwał instytucje europejskie do podtrzymania współpracy na rzecz budowania innowacyjnego i zrównoważonego sektora turystyki.
- Branża hotelarska odgrywa ważną rolę w globalnym sukcesie turystyki europejskiej. Liczymy na dalszą współpracę z naszymi partnerami w HOTREC, by sprostać wyzwaniom, przed którymi stoi branża i zapewnić jej zrównoważony rozwój w przyszłości - skomentowała komisarz Elżbieta Bieńkowska.
- Dzięki 11,9 milionom pracowników i 1,6 milionom nowych miejsc pracy utworzonych w ciągu 4 lat branża hotelarska jest motorem napędowym dla gospodarki UE. Nasza Biała Księga zawiera zalecenia dla decydentów UE w zakresie zwiększenia poziomu zatrudnienia w branży, wykorzystania potencjału wzrostu i innowacji, które sprawią, że sektor hotelarsko-gastronomiczny stanie się kamieniem węgielnym zrównoważonego rozwoju turystyki w Europie - powiedział Jens Zimmer Christensen, prezes HOTREC.
- Turystyka jest ważnym sektorem europejskiej gospodarki i generuje znaczącą liczbę miejsc pracy. Turystyka tworzy również poczucie wspólnej europejskiej tożsamości i promuje wzajemne zrozumienie w UE. Dlatego jestem zdecydowana kontynuować pracę na rzecz rozwoju zrównoważonego i innowacyjnego sektora turystyki i oczekuję kontynuacji współpracy z HOTREC - powiedziała eurodeputowana Cláudia Monteiro de Aguiar.
Biała Księga HOTREC określa 5 kluczowych priorytetów dla Parlamentu Europejskiego nowej kadencji:
- Dalsze wyrównywanie szans na rynku usług noclegowych i usług gastronomicznych w świetle szybkiej profesjonalizacji dostawców korzystających z platform sharing economy.
- Modyfikacja regulacji prawnych UE dotyczących odpowiedzialności platform internetowych, odpowiadająca wzrastającemu ich znaczeniu na rynku turystycznym - dyrektywa dotycząca handlu elektronicznego.
- Program poprawy regulacji prawnych, w którym Unia Europejska koncentrować się będzie na problemach ponadnarodowych i specyfice sektora turystyki i hotelarstwa.
- Wspieranie lokalnych inicjatyw organizacji społecznych w zakresie odżywiania, kierowanych do przedsiębiorstw gastronomicznych zamiast unifikacji tej działalności na poziomie europejskim.
- Działanie na rzecz podjęcia przez UE konkretnych kroków zapobiegających brakom wykwalifikowanej kadry dla sektora turystyki.